Truffle café au lait-saus: heerlijk over vlees

Het Kaapse restaurant The Pot Luck Club staat bekend om zijn beef met truffle café au lait-saus. Mensen raken er niet over uitgejubeld. 

En zeer terecht, want je vreet je bord erbij op.

Dus ik dacht: kan ik dat niet zelf? Er was nergens een recept van te vinden op internet. Maar met een beetje boerenverstand en durf is het gelukt (ik stond trouwens achter het pannetje te springen van trots na het proeven: zó lekker en goed gelukt).

Ik moet wel heel eerlijk zeggen: ik was al redelijk beschonken toen de ingrediënten het sauspannetje in gingen. Ik was namelijk aan het kokkerellen met vriendin Sanne en dat liep nog voordat we ook maar één gerecht hadden gemaakt al uit de hand qua wijn.

Maar goed: pin me dus niet vast op de hoeveelheden. Proef. Test. Durf.

P.s. echte geschaafde truffel is natuurlijk het beste, maar dan moet je nu een bank gaan beroven, want dat is niet te betalen. Ga naar een delicatessenzaak en haal een potje truffelpasta. De inhoud van mijn potje: 70% zwarte truffel, olijfolie en zout. Neem niet de truffelolie van de supermarkt, daar komt namelijk geen truffel aan te pas: nep en chemisch.

P.s.2 deze saus serveer je dus over in plakjes gesneden medium rare vlees van topkwaliteit. Een entrecote. Een tournedos. Een goeie biefstuk. En het liefst van een koe die gescharreld heeft.

Ingredienten

 • 60 gram bloem
 • 50 gram ongezouten boter
 • 2 eetlepels beef stock (vind een potje vloeibare basis voor rundvleesbouillon en neem daar 2 eetlepels uit, dus niet eerst bouillon maken)
 • 1 kop koffie
 • 125 ml slagroom
 • 1 volle theelepel truffelpasta
 • extra: citroensap en honing

En zo maak je het

 1. Pak een sauspannetje en laat daarin de boter smelten, de boter mag niet verkleuren. Als de bubbeltjes weg zijn, dan de bloem er beetje voor beetje bij doen en blijven roeren op laag vuur.
 2. Als het goed is heb je dan een roux: de basis voor je saus.
 3. Dan de beef stock erbij. Roeren.
 4. Dan de koffie erbij. Blijven roeren.
 5. De slagroom erbij. Blijven roeren.
 6. En als laatste de truffel erdoorheen roeren.
 7. Proeven: is-ie lekker? Dan helemaal top. In mijn geval was-ie een beetje te zout. Dat heb ik opgelost door er een beetje honing en citroensap doorheen te doen.

 

4 Comments

 1. Herkenbaar! Dat van die hoeveelheden en zo! Dit lijkt me wel lekker! Moet ik onthouden!!

 2. ga het zeker maken, alleen die beef stock, waar haal je dat hier in NL?

 3. Dank voor het uitproberen, ze wilden bij de Pot luck club niet al te veel loslaten over de ingredienten, maar na navraag bij drie verschillende kelners had ik eigenlijk alles wel.. En met deze omschrijving erbij gaat het zeker lukken. Echt een waanzinnig gerecht!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*