Rozemarijnaardappeltjes uit de oven

pieper

Krokante aardappeltjes uit de oven zijn ideaal als bijgerecht als je eters krijgt. Je gooit ze achter het raam en kijkt er niet meer naar om. Ik heb hier in Kaapstad keuze uit een soort waardeloze pieper (zoals de moeder van mijn vriend ze noemt) en daar heb ik het mee te doen. Jij kan naar de groentejuwelier en kiezen voor een hoogstandje: de roseval aardappel is het lekkerst. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • kilo kleine aardappels (liefst roseval)
  • twee takken rozemarijn
  • rode ui
  • vijf tenen knoflook (in hun velletje)
  • mayonaise
  • zeezout en peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Afhankelijk van de grootte van je piepers: snijd ze in tweeën of in vieren. Gooi ze in een pan met kokend water met een beetje zout en kook ze een minuut of acht. Dan afgieten, even laten uitstomen en na een minuut of vijf even flink schudden met de deksel op de pan. Dat maakt ze straks krokanter.

Leg de aardappels in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Zet ze een half uur in de oven. Haal ze eruit, hussel ze even (met geweld) door elkaar. Het maakt niet uit als ze een beetje breken, dat is juist goed, want dat maakt ze knapperiger.

Rits de rozemarijn van de takken en verdeel over de aardappels. Snijd de rode ui in vieren of in achten en leg de partjes ertussen. Ook de knoflook (nog in het velletje, dat wordt straks op je bord uitknijpen: heerlijk zoet) mag er her en der bij en flink zeezout en wat peper erover. Zet de schaal nog 45 minuten terug in de oven en ga af en toe kijken en schudden. Nog niet naar wens? Laat ze nog een kwartiertje staan.

Resultaat: krokante aardappeltjes. Heerlijk met mayonaise, die je aan kunt maken met fijngesneden bieslook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*