Oesters van Nam Kee (gewoon bij je thuis)

Schermafbeelding 2014-09-10 om 17.20.59

Linda de Mol (mijn werkgever) heeft mij en de rest van de LINDA.-redactie als kersttraktatie twee jaar geleden meegenomen naar wereldberoemd restaurant Nam Kee en vervolgens naar de Bijenkorf om te shoppen.  

Ja, hou maar op: ik ben een tot in de afgrond verwende werknemer (en kind ook trouwens, want mijn moeder kan er ook wat van, om over mijn oma nog maar te zwijgen). Maar ik loop niet naast mijn slippers, nou ja, misschien een beetje, maar dat is omdat ik brede voeten heb.

Hoe dan ook: de schalen oesters (van Nam Kee) werden opgediend en ik dacht alleen maar: oh God, ik hou helemaal niet van oesters. 

Wel geprobeerd natuurlijk. En warempel: gestoomd, met een zwarte bonensausje en lente-uitjes, proef je niet dat het een oester is. Hij krijgt ook een heel andere structuur van stomen. Minder snottebellerig.

Dus toen ik afgelopen weekend de Weskus van Zuid-Afrika aandeed, heb ik er een paar gekocht en ‘s avonds ben ik aan het stomen geslagen. Een groot succes.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • zoveel verse oesters als je op kunt (ik had er maar 10… te weinig)
  • zwarte bonensaus (bij de Toko, hier heet het black bean sauce)
  • 2 lente-uitjes in dunne ringen
  • sla-olie
  • stoommandje (gebruik je dat ding ook nog eens…)

Nou, het moeilijkste: die oesters openmaken. Wat een rotklus. Daarom heb ik ze door het oestermannetje open laten maken en op ijs mee naar huis genomen. Gewoon vragen aan de visboer, vindt-ie vast niet erg.

Breng water aan de kook in een pan waar je stoommandje precies op past.

Leg de oesters in je stoommandje. Gooi op elke oester een theelepel zwarte bonensaus. Zet je mandje 4 minuten met het houten dekseltje erop op de pan met kokend water. Zorg dat het water de onderkant van je mandje niet raakt.

Gooi een paar eetlepels sla-olie in een sauspannetje en verhit even snel en stevig. Moet bloedheet zijn.

Haal je mandje van de pan, deksel eraf: besprenkel elke oester met een paar druppels kokende sla-olie en vervolgens besprenkel je ze met de lente-ui.

Meteen opdienen. Snel opslurpen.

Succes. Met een beetje geluk heeft je seksleven er ook wat aan. (Oesters, opwindend, hmmm?)

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*