Langzaam gegaarde (3 uur) lamsschouder met rozemarijn en knoflook

Schermafbeelding 2014-05-19 om 19.48.52

Ik voelde me laatst erg vriendloos. Niet zo gek, ik zit hier nog geen jaar, en dan kun je niet verwachten dat er een waslijst aan vrienden iedere vrijdag staat te springen om de stad onveilig te maken. 

En om nou steeds aan de rok van de vriend in de kroeg te hangen, zie ik niet zo zitten.

Dus toen ik kniezend op de bank zat, heb ik twee leuke, vage bekenden, gevraagd om een week later te komen eten. Geen Hollanders, want dat is zo geregeld, maar Zuid-Afrikaanse meiden. Althans, eentje. De ander heeft Kroatische roots, maar woont hier al zo lang, dat is bijna een Zuid-Afrikaan.

Ik heb me helemaal het lazarus gekookt, maar wat was het lekker en gezellig. En: er vlogen verhalen over de tafel waar mijn oren van klapperden. Heerlijk! En nog leuker: ik heb al een tegenuitnodiging te pakken.

Vrienden maken in een vreemd land. Ik krijg er een beetje een ‘wil je met me spelen’-idee bij. Maar eenmaal over die kinderachtige gene heen is het zeer de moeite waard. Want zoals mijn moeder zegt: je moet je best doen, vrienden komen niet aanwaaien.  

Nodig vrienden uit en doe je voordeel met mijn menu (en als je alles goed voorbereidt dan sta je minimaal in de keuken als je gasten er zijn):

Recept lamsschouder

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • lamsschouder (ong 1,5 kilo en liefst scharrel met het bot er nog in)
 • 125 ml moutazijn
 • 90 gram bruine suiker
 • eetlepel olijfolie
 • 375 ml kippenbouillon
 • 12 tenen knoflook (nog in hun velletje)
 • handvol takken rozemarijn
 • peper uit de molen
 • zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de lamsschouder (met huid boven) in een grote ovenschaal.

Meng moutazijn met suiker, olijfolie, peper en zout in een bakje en giet het over lamsschouder en laat zo’n 20 minuten marineren. Schep suiker dat onderin je bakje blijft liggen op het lam.

Giet de kippenbouillon in de ovenschaal en leg de tenen knoflook erbij, plus de takken rozemarijn.

Dek de schaal af met aluminiumfolie (matte kant boven) en schuif het lam voor 2,5 uur de oven in.

Verwijder folie en laat het lam nog 30 minuten garen.

Je hebt nu een supermals, heerlijk smakend lam dat van het bot af valt. Echt een feest. Het is (buiten het feit dat-ie 3 uur in de oven moet) zo gepiept én je hebt er haast geen omkijken naar.

Schermafbeelding 2014-05-19 om 19.47.55

 

2 Comments

 1. P.F. van Dijke

  180 graden noem ik geen langzaam garen

  • Hallo, het langzaam slaat op het aantal uren (3) dat het gerecht in de oven staat. Ik heb even de definitie van ‘langzaam’ opgezocht: ‘als iets of iemand niet snel gaat. Voorbeelden: `een langzame leerling`, `een langzaam proces`, `langzaam rijden`. Dus langzaam slaat wel degelijk op dit lammetje. Gr Lot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*