Tortelloni met vulling van champignons en salieboter

Schermafbeelding 2014-01-06 om 21.57.33

Ik heb tweeënhalve week geen pot of pan aangeraakt en ben bij thuiskomst de afkickverschijnselen te lijf gegaan door voor het aller-aller-eerst zelf pasta te maken.

Je leest het goed: van scratch af aan. Dus bloem en eieren in de keukenmachine. Dan het deeg kneden. En dan vellen rollen met een heuse pastamachine.

Ik had er teveel ei bij gedaan. Dus toen ik het deeg uit de keukenmachine haalde plakte het aan mijn armbanden en onder mijn nagels als kauwgom onder een schoenzool.

Ik kon wel janken en heb gescholden als een bootwerker.

De oplossing lag in een beetje extra bloem. Toen werd het deeg gelukkig een mooie bal.

Ik zeg het eerlijk: zelf pasta maken is een takkewerkje. Maar als die tortelloni’s liggen te glimmen op je bord, dan voel je je als een pasbevallen vrouw: het resultaat doet alle ellende vergeten.

Dit schijnt trouwens het lievelingsgerecht geweest te zijn van Luciano Pavarotti.

Pasta maken, dat doe je aan de hand van deze video. Mijn recept start pas op het moment dat je de vellen hebt gemaakt.

Ingrediënten (voor 2 personen):

Vulling:

  • 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • boter
  • peper
  • 200 g Parijse champignons

De saus:

  • 2 eetlepels boter
  • handjevol salie (gesneden)
  • 1 scheutje citroensap

Extra:

  • losgeklopt ei

Leg de pastavellen (2 of 3) op een bebloemd aanrecht en steek er met een glas rondjes uit. Je wilt per persoon 7 tortelloni’s hebben. Dat betekent dat je 28 rondjes uit moet steken. Plus een paar extra voor de zekerheid. Zie de foto’s hieronder.

Snipper sjalotten, plet de knoflook en snijd de champignons in stukken. Laat een pan op halfhoog vuur warm worden met wat boter.

De knoflook en sjalotten even fruiten in de pan. Dan de champignons erbij voor vijf minuten. De boel zacht laten worden op middelhoog tot laag vuur en dan heel goed peperen. Anders heeft je gerecht straks geen smaak.

Gooi je champignonmengsel in de keukenmachine en versnipper de boel. Dan parmezaanse kaas erover raspen. Goed door elkaar scheppen. De kaas zorgt ervoor dat je champignonmengsel minder nat is en dat is de bedoeling.

Schep op de ene helft van de deegrondjes wat vulling (zie foto’s hieronder). Maak met je vinger met daarop wat ei de buitenkant van de rondjes nat en leg op elk deegrondje een ander deegrondje en druk de boel goed aan. Pas op dat er geen gaatjes in komen.

Pak een grote pan en breng daarin water aan de kook voor de tortelloni’s.

Nu pak je een sauspannetje waar je de boter in laat smelten (pas op de boel mag niet verkleuren). Daarin gooi je de gesneden salie en een scheutje citroensap en een snufje zout.

De tortelloni’s leg je voorzichtig allemaal in het kokende water. Zet de timer op twee minuten (max) en haal de tortelloni’s eruit. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verdeel ze over de twee borden en schep je botersausje erover.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*