Caramel shortcake met een snufje zout

Schermafbeelding 2014-05-26 om 16.21.03

Mijn nicht en onverbeterlijke keukenprinses Kim heeft een keertje een soortgelijke caramel shortcake gemaakt op één van haar beroemde etentjes (die altijd zwaar uit de hand lopen). 

Ik kan me niet zoveel de details van de avond herinneren, maar wel dat ik in mijn eentje die halve ovenschaal uit heb staan bikken.

Heel charmant.

En weet je wat me nou nog het meest is bijgebleven? Het feit dat de caramel zout was. Hmmmm….

Ingrediënten (24 stukjes):

De koekbodem:

  • 120 gram (een koffiekop) bloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter (gesmolten)

De laag caramel:

  • 100 gram boter
  • 120 gram golden syrup (te koop bij Marqt en online)
  • 600 gram zoete gecondenseerde melk
  • een flinke snuf zout

De laag chocolade:

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 ml canola oil (koolzaadolie, maar je kan er ook gewoon zonnebloem in gooien)

Zet de oven op 180 graden.

Vet een glazen ovenschaal in (grootte 30 x 20 centimeter).

Meng de koekbodem, dus bloem, suiker en gesmolten boter met elkaar. En druk dan onderin je ovenschaal. Netjes recht en goed aandrukken. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

Zet de schaal voor 15 minuten in de oven.

Voor de laag caramel gooi je siroop, boter en gecondenseerde melk in een sauspannetje op een laag vuurtje. Blijven roeren. Op een gegeven moment wordt de substantie ietsje dikker. Dat duurt zo’n 5 tot 10 minuten. Roer er wat zout doorheen en proef eventjes: het moet niet overheersend zout zijn, maar net een tikkie zoutig.

Dan haal je het pannetje van het vuur en verdeel je de stroop op de koeklaag in de ovenschaal. Netjes verspreiden zodat je geen koek meer ziet. Zet je ovenschaal 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de laag chocolade smelt je de chocolade samen met de olie au bain marie. Giet de laag chocolade over de afgekoelde caramel, zorg dat de laag netjes egaal is.

Zet je schaal in de koelkast, net zolang tot alles is afgekoeld. Lastig: want je wilt het liefst meteen beginnen met bikken, maar even geduld.

De vriend raakte lichtelijk in paniek toen ik met de dure keukenmessen in de glazen schaal begon te snijden en hakken en purren. Eentje is zelfs licht verbogen (maar dat heb ik hem maar niet verteld).

Beter is: zijkant voorzicht lossnijden, ovenschaal omdraaien en dan je shortcake in stukken hakken.

Smul ze, en pas op voor je vullingen.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*