Feest: hartige taartjes met drie soorten vulling

hartige taartjes

Zo, wat over is kan morgen mee in de broodtrommel naar kantoor. Dat dacht ik écht toen ik deze hartige taartjes maakte. Niet dat ik een broodtrommel heb, kom zeg…

Maar mooi niet. De vriend en ik hebben binnen een uur alle twaalf de taartjes (overheerlijke, maar vette krengen) weg zitten duwen. En de rest van de avond als volgevreten nijlpaarden op de bank gelegen.

Zo, had je een feestje? Vroeg iemand toen ik een foto van de taartjes op Facebook zette. Nee, gewoon veldonderzoek voor mijn kookblog. Zodat jij aanstaande zaterdag tijdens Nederland – Costa Rica met een goeie, vette, late borrelhap op de proppen kan komen. Enjoy de complimenten, want je gaat er mee scoren.

Ingrediënten (voor 12 personen als borrelhap):

  • bladerdeeg (die je in 12 vierkanten van ongeveer 15 x 15 cm snijdt, als je het in muffinbakje legt moet het nog een beetje uitsteken)
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • bakpapier (die je in 12 vierkanten van ongeveer 17 x 17 cm snijdt)
  • 12 muffinvormen

Verwarm oven voor op 180 graden.

Laat bladerdeeg ontdooien, maar het moet nog een piepklein beetje bevroren zijn (anders wordt het bladerdeeg plakkerig en wil het niet meewerken, heel irritant). Leg een vierkantje bladerdeeg op een vierkantje bakpapier en bekleed daarmee de muffinvormpjes (met bakpapier onder, duh…). P.s. het hoeft niet perfect, gewoon een beetje proppen.

Meng crème fraîche, ei en melk met een vork door elkaar. Even goed zouten en peperen. Dit is je basisvulling. Ik heb het zo gedaan: één eetlepel basisvulling in de muffinvormpjes scheppen. Dan vulling erin (broccoli enzo) en daar weer een eetlepel basisvulling overheen gieten. Zo voorkom je dat je broccoli of je ham of je basilicum uitdroogt in de oven.

De muffinbakjes mogen zo’n 20 tot 25 minuten in de oven.

Zowel warm als koud erg lekker.

Vulling:

  • broccoli, blauwe kaas en spekjes

Bak spekjes tot ze knapperig zijn. Kook water en blancheer een paar broccoliroosjes 3 minuten (blancheren is: even gekookt water erover gieten). Giet af en spoel na met ijskoud water. Verdeel broccoli, gekruimelde blauwe kaas en uitgebakken spekjes over 4 vormpjes.

  • parmezaanse kaas, parmaham (2 plakken) en basilicum

Rasp de kaas, een handje is genoeg. Verdeel de ingrediënten over 4 muffinbakjes. Halve plak parmaham onder, dan parmezaan en een blaadje basilicum erop.

  • geitenkaas, lente-ui en cherrytomaatjes

Verdeel de ingrediënten over 4 muffinbakjes. Ik deed eerst stukje geitenkaas, dan tomaat (in partjes) en dan lente-ui (fijngesneden).

Kijk, zo gaan ze de oven in:

Schermafbeelding 2014-07-02 om 16.12.56

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*