Zelfgemaakte aardbeienjam

Afgelopen weekend ben ik zelf aardbeien gaan plukken in Stellenbosch. Echt een uitje: met je mandje het veld in.

De vriend moest verplicht mee. Die had zich er al weken op verheugd (not).

Na een half uurtje plukken hadden we 2.5 kilo aan de haak.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de aardbeien bij de groenteboer kopen.

Deze jam is overheerlijk met zelfgemaakte kruimelige scones.

Wat heb je nodig: weckpotjes, want je wilt de jam zo lang mogelijk goed houden. Ik had 4 weckpotjes ter grootte van een gewone jampot.

Ik heb gewone suiker gebruik. Geen gelei suiker, want dat kennen ze niet in Zuid-Afrika.

Ingredienten

  • 1,5 kilo aardbeien
  • 250 gram suiker
  • sap van 1 citroen

En zo maak je het:

  1. Kook je weckpotjes uit. Hoe: zet ze onder water in een pan en laat de boel 10 minuten koken. Ook de dekseltjes erbij. Dan haal je ze uit de pan en zet je ze omgekeerd op een schone theedoek.
  2. Was de aardbeien en snijd het kroontje eraf.
  3. Mik ze in een grote pan. Scheutje water erbij. En aan de kook brengen. Af en toe omscheppen en als de boel begint te pruttelen de aardbeien pletten met een houten lepel. Je kunt ze ook pureren, maar ik vind het wel leuk als er nog stukjes in zitten.
  4. Als de boel kookt de suiker erbij. Zo’n 5 minuten laten koken en dan het witte schuim eraf lepelen. Dat schuim mag weg. Nog 15 minuutjes zachtjes laten pruttelen en het citroensap erdoor. Laat de jam inkoken tot de dikte is bereikt waar je blij mee bent.
  5. Laat de boel een beetje afkoelen en schep het dan in je potjes. Deksel goed dichtdraaien.

Wecken, hoe werkt dat?

Wecken: kan in de vaatwasser op de hoogste stand (80 graden). Of in een pan.

  1. De vaatwasser: draai het warmste programma (80 graden). Je hoort vanzelf: plop. Dan is-ie goed. Je kunt het hele programma af laten draaien.
  2. Wecken kan ook in een grote pan. Leg een oude, schone theedoek onderin de pan. Zet je potjes erin (niet te dicht naast elkaar). Vul de pan met water dat ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de potten. Voeg een beetje azijn of citroensap toe om kalkaanslag op de potten te voorkomen. Vul de pan tot iets onder de rand van de bovenste weckfles en doe de deksel op erop. Start langzaam met verhitten tot de gewenste temperatuur is bereikt. Houd er dus even een thermometer bij. Pas als de gewenste temperatuur is bereikt, start de inmaaktijd. Voor aardbeienjam geldt: 80 graden zo’n 25 minuten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*