Zelfgemaakte appelmoes met kaneel

Schermafbeelding 2013-09-09 om 17.24.02

Het rook in mijn Kaapse appartementje ineens naar vroeger. Toen mijn moeder op een winterse zondagmiddag appelmoes maakte met heel veel kaneel, als ik bevroren thuiskwam van de manege. 

Mijn moeder maakt ‘m van goudreinetten en dat moet jij ook doen, want die zijn lekker zuur. Maar ze hebben hier in de Kaap geen goudreinetten, dus ik heb ‘m bij wijze van experiment gemaakt van drie soorten appels (een paar rooie, een paar groene, geen idee meer welk merk) door elkaar. Om toch het zuurtje te krijgen heb ik er wat extra limoensap door gedaan.

F*ck HAK, zelfgemaakte appelmoes is echt duizend keer lekkerder. Enneh, vergeet dat blaadje munt, dat is echt alleen voor de foto.

Ingrediënten (voor 2 of 3 of 4 of 6 personen):

  • kilo goudreinetten
  • suiker (100 gram ongeveer)
  • flinke theelepel kaneel
  • limoensap

Schil je appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes. Gooi ze in een pan met een scheutje water (halve theekop), suiker, kaneel en sap van een halve limoen. Zet het vuur op hoog, doe de deksel op de pan en als de boel pruttelt zet je het vuur lager.

Je kookt de appels letterlijk tot moes in zo’n 25 minuten. Je moet af en toe even gaan kijken en omscheppen. Als de appels helemaal zacht zijn, haal je de pan van het vuur en je stamper tevoorschijn. Stampen, stampen, stampen, tot je appelmoes krijgt. Even proeven. Te zoet? Wat limoen erbij. Te zuur? Nog wat suiker erbij en omscheppen.

Hij is zowel lauwwarm als koud lekker. Wil je ‘m koud dat zet je ‘m even een uur in de koelkast.

Heb je nog veel over? Vries ‘m in.

Zelfgemaakte appelmoes is een heerlijk bijgerecht bij een zondags kippetje uit de oven, aardappeltjes in een goudbruin jasje en gebakken spinazie met parmezaan en pijnboompitten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*