Zondags kippetje met een citroen in z’n kont

Het jammere aan een kippetje: je moet hem zelf volstoppen. En om eerlijk te zijn: daar ben ik niet zo van. Maar wat moet, dat moet, al is het met de tanden op elkaar.

Stel je eerst netjes voor aan de kip en stop dan hup, zonder waarschuwing, die citroen in z’n kont. Wat overigens niet zijn kont is, want een kip is een vrouwtje (maar dat geheel terzijde).

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):

  • scharrelkip
  • bosje rozemarijn
  • citroen
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Nou. Daar ga je. Haal de kip uit de verpakking en leg ‘m op een plank. Wrijf ‘m met je handen helemaal in met goeie olijfolie (ja, ook onder z’n oksels). En vervolgens masseer je ‘m in met peper en zout.

Dan stop je de rozemarijn en de tenen knoflook erin. De citroen was je grondig en met een mes prik je er een paar gaten in. De citroen gaat ook in de kip. Past-ie niet? Even doorproppen. Het doet maar even pijn.

Leg de kip in een ovenschaal en giet er nog wat olijfolie overheen.

Dan mag de kip voor 1 uur en 20 minuten in de oven. Ga elke 20 minuten even kijken en bedruip ‘m met olijfolie, daar wordt het velletje lekker knapperig van.

Vervolgens haal je de kip uit de oven en dan begint het slachten. Ook niet mijn favoriete bezigheid. Dat slachten moet wel goed gebeuren. En een vriend van Jamie Oliver legt je in deze simpele video uit hoe het moet.

Je kippetje is heerlijk met zelfgemaakte appelmoesaardappeltjes in een goudbruin jasje en gebakken spinazie met parmezaan en pijnboompitten.

 

Is er kip over? Maak er een knoeperd van een chicken ceasar bammetje van de volgende dag. Het karkas van de kip moet je niet weggooien, want daar maak je dezelfde avond nog een heerlijke kippenbouillon van, waar je later weer heerlijke risotto mee kan maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*