Echte pasta carbonara (en die maak je zonder room)

Wist je dat je pasta carbonara alleen maakt met eidooiers, wat kookvocht en parmezaanse kaas? Er komt dus geen room aan te pas. 

Dat wist ik eerlijk gezegd ook niet. Maar ik heb het geleerd van de Britse MasterChef: The Professionals. In dat programma moeten chefkoks testjes doen. Bijvoorbeeld carbonara maken. Om het ze moeilijk te maken wordt er ook een pot room op de werkbank gezet. En wat denk je? Twee van de drie professionele koks grijpen naar de room en doen het dus verkeerd.

Jij niet, want jij gebruikt dit recept. Het is snel, simpel, supergoedkoop en ontzettend lekker!

Ingredienten

 • 200 gram tagliatelle
 • 2 eidooiers
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 100 gram spekblokjes (bij voorkeur pancetta)
 • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
 • handje peterselie fijngesneden

En zo maak je het

 1. Gooi de spekblokjes in een koekenpan en bak ze een minuut of drie. Dan de ui erbij en glazig bakken. Af en toe goed roeren.
 2. Kook de pasta volgens de verpakking. Schep er een koffiekop kookvocht uit en bewaar dat. Giet de pasta af en gooi het terug in de pan.
 3. Dan mogen de spekblokjes en de ui bij de pasta. Even goed doorroeren en verwarmen en haal dan de pan van het vuur. Je gaat zo de eidooiers erbij gooien en als de pan te warm is, wordt het scrambled eggs en dat is niet de bedoeling.
 4. Klop twee eidooiers los, die mogen bij de pasta. Gooi de helft van het kookvocht erbij en roer goed door. Dan beetje bij beetje meer kookvocht erbij. Het moet geen drijfnatte bende worden, maar wel een beetje vochtig.
 5. Dan de parmezaan erbij, goed roeren. En als laatste de peterselie.
 6. Dien de pasta op op diepe borden en rasp er nog wat parmezaanse kaas over.
 7. Eet smakelijk.

3 Comments

 1. Heb vanavond deze overheerlijke pasta gemaakt! Veel lekkerder dan een waar wel room in zit. Ik vind deze echt een succes!

 2. In de carbonara hebben ui en peterselie niets te zoeken!!! En eigenlijk gaat er geen parmezaanse kaas in maar pecorino…… en als we dan toch bezig zijn: de pancetta komt er in dun gesneden ( niet in blokjes ) in.

  • charlotteolthoff

   Hi Alida, dank voor je tips! Volgens British Masterchef Monica Galetti is dit de echte, maar ik denk inderdaad dat ‘de echte’ voor iedereen anders is. Gr Lot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*