Niet-zo-doorgebakken beef roast

Schermafbeelding 2013-08-12 om 18.50.41

Als jij maar kunt blijven doorborrelen als er mensen komen eten: dat is het motto. Naast een kippetje uit de oven, is een roast beef ook lekker makkelijk. Plus: je gooit hoge ogen (vooral bij de mannen). Vraag je slager om een mooi stuk rundvlees van een kilo, dat heeft gescharreld in de wei. Ik vind: mooi vlees mag rood zijn. Maar als je eters daar niet van gediend zijn, dan jetser je ‘m wat langer door in de pan. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • mooi stuk vlees van een kilo (entrecote)
  • roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor erbij:

  • champignons
  • knoflook
  • melk

Verwarm de oven voor op 120 graden. Haal je stuk vlees op tijd uit de koelkast, hij moet op kamertemperatuur zijn voordat-ie de pan in gaat. Anders schrikt-ie zich dood en daar wordt het vlees taai van. Wrijf ‘m in met olijfolie, peper en zout.

Verwarm een koekenpan op hoog vuur, gooi er dan een klont boter en flink wat olijfolie in en draai het vuur halfhoog. Even warm laten worden. Je vlees mag pas in de pan als de boter is ‘uitgebubbeld’ en een beetje kleur heeft. Maar pas op: laat je boter niet verbranden.

Leg je stuk vlees in de pan en braad ‘m aan alle kanten aan tot hij een mooi kleurtje heeft. Ik neem daar zo’n vijftien minuten de tijd voor.  Leg je vlees in een braadslee en overgiet hem met de olie uit de pan. Dek je schaal af met aluminiumfolie met de matte kant naar boven. Dat laat toch de warmte door, maar voorkomt dat je vlees uitdroogt.

Schuif je roast achter het raam. Zet de timer op een half uurtje tot veertig minuten en ga af en toe terug om het vlees te bedruipen. Haal het vlees uit de schaal en snijd ‘m in het midden in om te zien of de kleur je bevalt. Zo niet: dan mag-ie nog even terug.

Als hij perfect is leg je hem op een houten plank met de folie eroverheen. Zo laat je het vlees even twintig minuten rusten.

Ondertussen heb je de champignons gesneden, die gaan met wat olie en een beetje knof in de pan. Even bakken en na een paar minuten een scheutje melk erdoor.

Slijp je mes (echt hoor je hebt een vlijmscherp mes nodig om ‘m te snijden, dat botte gezaag in zo’n prachtig stuk vlees is doodzonde) en snijd er dunne plakjes van. Dan schenk je de jus die over is er overheen.

Opdienen op de houten plank.

Erbij
Heerlijk met rozemarijnaardappeltjes uit de oven.

Ook lekker voor erbij
Sjalotje fijnsnijden en samen met knoflook bakken in de pan. Spinazie in de pan en laten slinken. Opdienen met geroosterde pijnboompitten en een beetje parmezaanse kaas.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*