Havermout apple crumble met vanille-ijs

Schermafbeelding 2013-08-13 om 13.51.13

Ik heb geen weegschaal in huis. Nooit gehad en dat wil ik graag zo houden. Maar zonder weegschaaltje koken is soms best wel lastig. Honderd gram nodig van iets? Dan pak ik een reep chocolade van honderd gram en ga ik met beide handen wegen. Hoe dan ook: deze havermout apple crumble is dus zonder weegschaal, maar op gevoel gemaakt. Ik gebruik Pink Lady-appels omdat die al lekker zoet zijn. Dan hoef je de appels niet meer te zoeten met suiker en dat scheelt weer op de weegschaal. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • drie Pink Lady-appels (of vier kleintjes)
  • vier ovenvaste schaaltjes
  • bloem
  • havermout
  • bruine suiker
  • boter
  • amandelschaafsel
  • kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Meng ze met een snuf kaneel en een handje amandelschaafsel in een kom.

Pak een andere kom, daarin gooi je op gevoel wat bloem (drie eetlepels ofzo), daarbij een paar scheppen suiker (twee eetlepels?) en wat havermout (een eetlepel). Even mengen met je schone handen.

Je snijdt eenvierde van een pakje boter in vier stukken. Die zet je een minuutje in een bakje in de oven. De boter moet zacht zijn, niet gesmolten. Gebruik een ander stukje boter om de schaaltjes in te vetten.

Gooi een of twee stukjes boter bij het bloem- en suikermengsel en begin te kneden. Dan nog een stukje boter erbij. Kneden. Nog een stukje erbij. Kneden. Gewoon op gevoel. Het mengsel moet niet te droog zijn, maar ook niet ‘te nat’. Het moet kruimelen. Is het te droog: boter erbij. Is het te nat? Beetje bloem en suiker en havermout erbij.

Als het goed genoeg kruimelt dan ben je klaar. En als het lekker smaakt ben je helemaal geslaagd.

Verdeel het appelmengsel over je vier bakjes. De bovenkant bedek je met kruimels.

Zet de bakjes 25 minuten in de oven en ga dan kijken. Ziet het er lekker knapperig en goudbruin uit dan haal je ze eruit, zo niet dan laat je ze nog vijf minuten staan.

Zet de bakjes op een bord en schep er een flinke bol vanilleijs naast. Het ijs begint meteen te smelten en dat maakt het nou juist zo lekker.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*