De basics: pizzadeeg maken

Niets lonender dan je eigen pizzadeeg maken. Het is even een klus, maar daarna heb je wel de allerlekkerste, knapperige pizza’s.

Wist je dat echte pizzabakkers hun deeg 72 uur laten rijzen? Dan gaat de pizza namelijk niet rijzen in je maag en kun je er meer van op.

Heb je daar nou geen tijd voor? Een uur of twee is ook goed.

Hier vind je overheerlijke pizza-recepten.

Ingredients

 • 1 kilo wit brood bloem of type ’00’ bloem
 • 2 zakjes gedroogde gist (ong. 7 gram per zakje)
 • theelepel fijn zeezout (of gewoon uit de zoutmolen)
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 650 ml lauwwarm water

En zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 250 graden.
 2. Meng water, gist, bruine suiker, zout en olijfolie door elkaar.
 3. Was je handen. Maak het aanrecht goed schoon en leeg daarop je zak met bloem. Maak er een bol van met een grote kuil in het midden. In de kuil laat je de warme water-mix sijpelen, maar pas op dat je berg niet overstroomd. Als dat zo is, doe de rest van het water er dan later bij.
 4. Pak een vork en gooi beetje bij beetje bloem in de kuil. Als de boel mooi bij elkaar komt ga je met je – gebloemde- handen kneden, net zolang tot je een mooie bol hebt.
 5. Het kan een plakkerig zooitje worden, maar geef niet op. Misschien moet er nog wat water bij? Of nog wat bloem. Op een gegeven moment heb je een mooie, elastische bal.
 6. Leg de bal in een bebloemde schaal en gooi er een natte (lauwwarme) theedoek overheen. Zet je deeg 72 uur (maar 2 uur kan ook en in uiterste nood is drie kwartier ook best prima) in een warme kamer, bijvoorbeeld in de kelder, of op zolder.
 7. Als je na drie kwartier gaat kijken dan is je deeg gerezen tot dubbel de grootte.
 8. Strooi weer bloem op het aanrecht. Snijd acht gelijke bollen van je deeg.
 9. Gooi een bolletje op het aanrecht en maak er zo goed en kwaad als het kan een plat rondje van. Dan ga je rollen. Net zolang je een ronde pizza hebt (zonder gaten in het deeg). Hoe dunner de pizza, hoe lekkerder. En let op: hij gaat nog uitzetten, dus maak ‘m zo dun mogelijk.
 10. Gooi je pizzabodem voorzichtig op een bakplaat waar bakpapier op ligt.
 11. Dan kan de topping erop.

Kneden is de truc.
Kneden is de truc.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*