Zwart sesam ijs

Ooit at ik zwart sesam ijs bij een Japans restaurant. Dat was zo ontzettend lekker en bijzonder (romig en noterig) dat ik het heb nagemaakt. 

En verdomd: gelukt. De tweede keer beter dan de eerste keer trouwens.

De eerste batch ijs was veel te zoet. Dus ik heb de tweede batch met veel minder suiker gemaakt.

Let op: je hebt wel een ijsmaker nodig. En wees niet zo oliedom als ik… ik heb het koelelement in de vaatwasser gegooid, volgens mij is-ie nu naar de filistijnen. Balen!

Ingredienten

 • koffiekop vol zwarte sesam
 • 2 eetlepels honing
 • 375 ml halfvolle melk
 • 50 gram suiker
 • 1/4 theelepel zout
 • 4 grote eidooiers
 • 375 ml slagroom
 • 1 theelepel vanille-extract

extra:

 • zwart sesamzaad (ter garnering)
 • kokossnippers (ter garnering)

En zo maak je het:

 1. Toast de zwarte sesam in een koekenpan tot de zaadjes beginnen te poppen (willen ze niet poppen dan vis je ze er na een minuut of 4 uit).
 2. Mik de sesamzaadjes in een keukenmachine en maal tot een pasta samen met de honing. Lukt het niet om het helemaal fijn te malen? Geen probleem, dan vermaal je ze zometeen (als de sesamzaadjes in de pan gaan met melk etc) met een handstaafmixer.
 3. Gooi melk, suiker, zout en sesampasta in een pannetje en verwarm totdat de suiker is opgelost. Sesam niet fijn genoeg, maal de boel dan nu even fijn met de handstaafmixer.
 4. Klop in een kom de eidooiers tot ze wat luchtiger zijn en van kleur beginnen te veranderen.
 5. Schep 1 lepel van het warme melk mengsel bij de eidooiers en blijf roeren. Nog een lepel erbij (in het begin moet het voorzichtig anders krijg je scrambled eggs). Vervolgens meng je de hele boel goed met elkaar.
 6. Als de eieren en het melkmengsel goed gemengd zijn dan gaat de boel terug de pan in en de pan terug op halfhoog vuur. De boel zachtjes onder af en toe roeren laten koken. Het mengsel wordt dikker en is pas goed (dik genoeg) als het aan de achterkant van een lepel kleeft en je er met je vinger een lijn in kan trekken.
 7. Klop in een grote kom slagroom halfstijf. Meng je melkmengsel met de slagroom in de kom. Goed roeren tot het een mooie, gladde substantie wordt.
 8. Roer de vanille erdoor.
 9. Laat de boel minstens 4 uur afkoelen in de koelkast, maar het liefst een hele nacht.
 10. Je ijs moet echt goed zijn afgekoeld voordat het de ijsmachine in gaat.
 11. Maak je ijs met de instructies van de ijsmachine. Gooi je ijs in een tupperware bakje en laat de boel minstens 2 uur harder worden in de vriezer.
 12. Dien op met wat zwart sesamzaad en wat gedroogde kokossnippers.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*