Ik ben een belabberde bakker omdat ik me doorgaans slecht aan voorgeschreven hoeveelheden houd. En dat is een slecht idee, want bakken is een wetenschap in plaats van ‘een gevoel’.
Daarom heb ik me eens aan de voorgeschreven hoeveelheden gehouden bij het maken van deze cinnabuns. Het resultaat: ze zijn supergoed gelukt! En makkelijk en goedkoop om te maken. Bovendien heb je er dagenlang plezier van bij de thee.
Ik heb voor de cinnabuns het recept van deze dame (met licht irritante stem) gebruikt (en de frosting heb ik op gevoel gedaan, maar de hoeveelheden in mijn recept kloppen wel). Dus wil je er een videootje bij dat je stap voor stap laat zien hoe je het deeg maakt, rolt etc, check dan haar video. Als je mijn hoeveelheden aanhoudt, komt het goed.
Dit is trouwens een te leuk brunch recept voor de paasdagen. Mocht je ze nou maken, deel dat foto’s met mij via Instagram @lotkookt.
Hieronder wat foto’s van het proces:
Psst, nu ik je aandacht heb…
Welkom terug op LotKookt, lees hier waarom ik zo lang afwezig ben geweest.
LotKookt is ‘slechts’ een hobby. Ik woon en werk in Zuid-Afrika, maar mijn bedrijf KiND ligt stil tijdens de COVID-19 crisis. En daarom hebben mijn partner Mieke van den Berk en ik besloten KiND Cares op te richten, want onze handen jeuken om mensen te helpen die vele malen harder worden getroffen door deze crisis dan wij.
In samenwerking met FreshHands doneren we hand sanitizers, zeep, schoon drinkwater en andere essentiële goederen aan organisaties in de townships. Denk aan health centres en kindertehuizen.
Hier vind je meer informatie over KiND Cares.
En via deze link kun je doneren.
Voel je tot niets verplicht, maar ik zou het uiteraard te gek vinden als je een duit in het zakje kunt doen 😉
Ingrediënten
- Deeg
400 gram bloem
1 ei (kamertemperatuur)
180 ml melk (kamertemperatuur)
30 gram suiker
1,5 tl zout
60 gram boter (kamertemperatuur)
5 gram gist
- Vulling
100 gram bruine suiker
1 el kaneelpoeder
1 tl kardemompoeder
60 gram boter (kamertemperatuur)
- Frosting
50 gram boter (kamertemperatuur)
70 gram poedersuiker
1 tl melk
1/2 tl vanille-extract
En zo maak je ‘m
- Deeg
- Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje.
- In een diepe kom, meng melk en ei met een garde. Dan mogen het zout en de suiker erbij. Roeren. Dan mag de gesmolten boter erbij. En de gist. Roeren. Dan mag de bloem erbij. Roer de boel met een houten lepel totdat het goed gemengd is.
- Leg je deeg op een schoon aanrecht met een laagje bloem erop. Kneed het deeg vijf minuten lang totdat je een bol met deeg hebt die niet meer plakt en elastisch is (een beetje meegeeft als je er zachtjes met je vinger in prikt). Plakt je deeg te veel, doe er dan een klein beetje bloem bij. Maak je deeg tot een bol en druk het lichtjes plat. Zet het deeg even afgedekt weg zodat het niet uitdroogt, terwijl je de vulling maakt.
- Vulling
- Meng de suiker met kaneelpoeder en kardemompoeder.
- Zorg dat je boter goed zacht is. Maar niet gesmolten. Ga verder met het maken van de cinnabuns.
- Het maken van de cinnabuns
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Rol je deeg op een bebloemd aanrecht tot een langwerpig geheel van deze afmetingen: 35 bij 45 cm. En 5 mm dik. Dit heb je nodig omdat je straks de boel gaat rollen. Zie deze video.
- Besmeer je deeg met een lekkere laag boter. En verdeel het suikermengsel erover. Zorg dat het gehele oppervlakte voorzien is van een laagje boter en suiker.
- Rol je deeg vanaf de lange kant strak op. En druk het randje goed aan zodat je broodjes straks niet openvallen. Nu heb je een lange rol. Snijd de zijkanten (2 cm) eraf. Je kan een mes gebruiken, maar snijden met flosdraad gaat beter. Snijd je deeg dan in 9 of 10 gelijke stukken (met flosdraad). Nu heb je kaneelbroodjes.
- Vet een ovenschaal in met boter. Leg de cinnabuns erin. Niet te opgepropt, maar ook niet te veel ruimte ertussen.
- Dek je schaal af met een theedoek. En geef je cinnabuns 60 minuten de tijd om te rijzen op een warme plek (stoppenkast?)
- Dan mogen je cinnabuns 18-20 minuten de oven in. Houd ze in de gaten.
- Frosting
- Klop de boter zacht met een mixer. Meng de suiker en vanille erdoor en blijf malen tot je een gladde pap hebt.
- Doe het theelepeltje melk erbij om het geheel ietsje dunner te maken.
- Als de cinnabuns uit de oven komen mogen ze even 10 minuutjes afkoelen. Smeer dan de frosting erover.
- Eet smakelijk.
- Je bewaart ze in de ovenschaal bedekt met plastic folie zo’n 2 dagen buiten de koelkast.