Courgettepasta voor dundassen met verse pesto & een kwartelei

Schermafbeelding 2013-08-26 om 21.29.28

Mijn lover keek een beetje sip, toen ik zei dat we pasta gingen eten, gemaakt van courgettes. Maar toen ik stond te koken kwam hij wel drie keer naar de keuken om een hap uit de verse pesto te scheppen.

En die pasta viel reuze mee: ‘Ik vind het eigenlijk hartstikke lekker. Het smaakt haast niet naar courgette.’

Zo zie je maar: met deze pesto maak je zelfs keistenen lekker. En het geheimpje zit ‘m in de munt.

Dit maaltje is ideaal voor dundassen (een woord dat mijn oma gebruikt voor slanke dennen) of dundassen in spé (vrouwen aan de lijn). Prima als klein hoofdgerecht, maar ook goed te doen als voorafje als je vegetariërs te eten krijgt.

Ingrediënten (voor 2 hoofdgerechten of 4 voorafjes):

 • 4 grote courgettes (ik heb 10 babycourgettes gebruikt)
 • 4 kwarteleitjes (of 2 kleine kippeneieren)
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
 • goeie handvol basilicum
 • klein handje vol munt
 • 2 tenen knoflook
 • handvol geraspte parmezaan
 • olijfolie
 • zeezout
 • peper

Ik geef eerlijk toe. Het is een snijwerkje. Pffff, maar ja, wel de moeite waard. Ga lekker aan tafel zitten met je plank en aan de slag. Snijd je courgettes in de lengte. En weer. En weer. En weer. De bedoeling is dat je op een gegeven moment dunne slierten krijgt, met schil. En je wilt dat pulperige midden van de courgette niet. Dat snijd je van je slierten af.

Nou, na een stief kwartiertje snijden heb je een bak vol slierten courgette: je pasta. Die gooi je in een vergiet met een half handje zeezout (het liefst brokken, dus open je zoutvaatje en haal de brokken eruit). Goed omroeren met je handen. Het zout trekt het vocht uit de courgette en dat is precies de bedoeling. Zo laat je het een half uurtje staan in het vergiet in de wasbak.

Ondertussen maak je de pesto. Gooi basilicum, munt, handje pijnboompitten (houd wat over voor garnering), knof en hand parmezaan (houd wat over voor garnering) in de keukenmachine. Draaien, draaien, draaien. Dan wat olijfolie erbij en draaien tot het een glad papje wordt. Even proeven: doe er GEEN zout bij want je courgette is al redelijk zout.

De courgette spoel je na een half uur goed om met koud water. Leg het op een schone theedoek en dep de slieren droog. Dan gooi je ze in een bak, pesto eroverheen (houd wat over voor morgen als je zin hebt) en omroeren met je handen. Dan kunnen je slierten verdeeld worden over de borden.

Bak je kwarteleitjes in een pannetje met een beetje olijfolie.

Strooi wat pijnboompitten en parmezaan over de slierten. Even peperen. En je kwarteleitje erbovenop.

Tip: je kan de boel wat minder vegetarisch maken door er nog wat parmaham op te gooien.

3 Comments

 1. Geniaal lekker!

 2. Ik heb een vraag: je kookt de courgette dus niet? of snijd je al gekookte courgette en kan ik niet lezen? xx Marije ps hele fijne site

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*