Kippetjes met onderhuidse paddenstoelenvulling

Schermafbeelding 2013-09-29 om 17.06.44

Ik heb voor tien vrienden in Kaapstad gekookt. Zo gaat dat als je een kookblog hebt, dan word je ineens gevraagd om te komen koken. 

En omdat iedereen hier zit zonder familie, was het thema: alsof je bij je oma gaat eten.

Dus lekker ouderwets. Met vooraf een garnalencocktail op mijn manier. En als hoofdgerecht een kippetje uit de oven (nee, niet die met een citroen in zijn kont), bloemkool- broccolischotel met kaassaus en brood/amandelkorstje, aardappeltjes uit de oven en heerlijke stoofperen.

Na het eten (nou ja, voor het eten zat de wijn er al goed in trouwens) zijn we dronken geworden en hebben we op Abba en consorten gedanst in de woonkamer.

Dat zijn de allerleukste feestjes.

P.s.: ben je maar met 4 of 5 personen, gebruik dan 1 kip en doe de rest van de ingrediënten door de helft.

Ingrediënten (voor 10 personen)

  • 2 scharrelkippen
  • 700 gram gemixte paddenstoelen (shii-take, champignon etc)
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 5 tenen knoflook (uitgeperst)
  • paar takken tijm (blaadjes afgeritst)
  • 1 citroen
  • handvol pijnboompitten
  • 3 grote handen vol witte broodkruimels
  • 1 scharrelei
  • beetje gesneden bieslook

Ik geef het toe: het is een rotklusje. Je stopt de vulling namelijk niet in de kont van de kip (ook al niet prettig) maar onder de huid.

Ben je van de schrik bekomen? Aan de slag dan maar.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet twee ovenschalen klaar.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een wok. Gooi daarin je ui en knoflook. Even tien minuten zacht en glazig laten worden, je ui mag niet verkleuren.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje als ze vies zijn. Niet onder de kraan, want dan zuigen ze water op en dat is niet de bedoeling. Snijd de paddenstoelen in repen of grove stukken en gooi ze bij de ui.

Even 5 minuten op hoog vuur en blijven scheppen en roeren tot ze een beetje knapperig worden.

Haal dan de wok van het vuur en rasp de schil van 1 citroen (alleen het geel, niet het witte vlees eronder want dat is bitter) door je paddenstoelen, plus wat peper en zout. Gooi alles in een kom en laat afkoelen.

Gooi broodkruimels in de keukenmachine. Dat mag door de paddenstoelen. Ook de pijnboompitten erdoor. En het ei. Goed roeren.

Nu is je vulling klaar. Zet eenderde van je vulling opzij. De rest gaat onder de huid van de kip.

Pak de kip en maak met je vingers voorzichtig de huid los van het vlees. Zowel aan de boven als de onderkant van de kip. Prop daar de vulling lekker in. De kip komt binnen vijf minuten drie maten aan… arm beest. Doe hetzelfde met kip twee.

Snijd je geraspte citroen doormidden. In elke kip mag een helft (ja, in zn kont). Zitten er nog tenen knoflook aan je bol? Prop die er ook ongepeld in. Nog tijm over? Prop dat er ook in.

Wrijf de kippen in met olijfolie en peper en zout en leg ze allebei in een ovenschaal. Scheut olijfolie erover. De kippen mogen in de oven.

Zet de timer op 40 minuten.

De rest van de paddenstoelenprut, daar maak je kleine balletjes van. Vallen de ballen uit elkaar? Dan weet je dat je er meer broodkruim door moet doen.

Als de timer afgaat, dan besprenkel je de kippen met wat olijfolie uit de ovenschalen en leg je de balletjes in de ovenschalen en op de kip.

Zet de timer weer op 40 minuten.

Haal je kippen uit de oven en dan begint het slachten. Slachten is een serieus zaakje. Daar heeft de vriend van Jamie Oliver een handige video van gemaakt. Leg de stukken kip gezellig op een schaal met de balletjes ernaast en wat gesneden bieslook erover.

Is er kip over? Maak er een knoeperd van een chicken ceasar bammetje van de volgende dag. Het karkas van de kip moet je niet weggooien, want daar maak je dezelfde avond nog een heerlijke kippenbouillon van, waar je later weer heerlijke risotto mee kan maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*