Uit de rookoven: zalmfilet met mosterdvinaigrette en aardappeltjes

Feest: het rookoventje dat mijn moeder in haar koffer heeft meegesleept naar Kaapstad. Naast de zalm in het honingmosterd-jasje met tomaat heb ik een nog een fijn recept: zalmfilet met mosterdvinaigrette en aardappeltjes. 

Zo werkt een rookoven
Hoe het werkt: je zet het oventje (in werkelijkheid gewoon een soort bakblik met een rooster en een schuifdeksel) op een pit met wat speciale houtsnippers erin, ingrediënten op het rooster, klep dicht en roken maar.

Bouw zelf een rookoven
Heb jij nou geen ‘profi’ rookoventje? Je kunt ook zelf een rookoven ‘bouwen’. Leg een eetlepel van de speciale houtsnippers (die koop je bij de kookwinkel) in een vuurvaste ovenschaal en bedek hem dan met aluminiumfolie (snippers dus onder de folie). Smeer een roostertje (dat in de ovenschaal past) in met olijfolie. Zet je rooster in de ovenschaal, leg je vis en aardappels erop en zet je ovenschaal op een pit op middelhoog vuur. Als de boel begint te roken dek je de schaal af met aluminiumfolie. En dan zie je op je recept hoe lang je het gerecht moet roken.

Voor 2 personen:

Ingredienten

 • 400 gram zalmfilet
 • 300 gram kleine roseval aardappels

Voor de vinaigrette:

 • eetlepel (gladde) mosterd
 • eetlepel suiker
 • eetlepel witte wijnazijn
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels zure room
 • zout en peper naar smaak

En zo maak je het gerecht:

 1. Spoel je zalm af.
 2. Kook je aardappels 10 minuten en giet af.
 3. Bereid je oventje voor (zie hierboven), dus: eetlepel houtsnippers erin, aluminium of bakblik erop, daarop het rooster. Dek hem af met de schuifdeksel, maar laat een kiertje open. Zet je oven op een pit, vuur eronder middelhoog en zodra je oven begint te roken leg je de aardappels op het rooster en de zalm en dan schuif je hup, het deksel helemaal dicht.
 4. Je zalm heeft ongeveer 25 minuten nodig in het rookoventje.
 5. Ondertussen meng je alle ingrediënten van de vinaigrette.
 6. In de laatste tien minuten heb ik de zalm af en toe bestreken met de vinaigrette.
 7. Dien je zalm op, en het lekkerste is om de vinaigrette er ruimschoots overheen te gieten en daarin ook de aardappeltjes te dopen.
 8. Serveer je gerecht met een simpele salade. Ik had botersla met tomaatjes, basilicum, rauwe noten en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn. Of serveer ‘m met een wat uitgebreidere salade, zoals de rucolaslade met ricotta, amandel en cranberry’s. Of een frisse tomatensalade met burrata en basilicum.
 9. Eet smakelijk.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*